https://www.top10bezienswaardigheden.nl/spanje/toledo.htm

Op zo’n zeventig kilometer van Madrid bevindt zich de Spaanse stad Toledo. Deze stad, die op een heuvel werd gebouwd, kenmerkt zich door de ligging aan rivier de Taag en de vele bezienswaardigheden in het centrum. Toledo heeft namelijk een bijzonder rijke geschiedenis die nog altijd van invloed is op de monarchie zoals we die vandaag kunnen ervaren in Spanje. Ooit was het zelfs de hoofdstad van het Koninkrijk Castilië. Het staat dan ook bekend als ‘keizerlijke stad’. Daarnaast is het ook erg bijzonder dat in Toledo drie religies en bijbehorende culturen hebben plaatsgevonden. Zowel de christenen als joden als islamieten hebben hier hun herinneringen. Toledo is tegenwoordig een moderne universiteitsstad, die de geschiedenis een warm hart toedraagt. Veel historische gebouwen en ander erfgoed worden zorgvuldig onderhouden, hersteld of gerestaureerd. En ook qua musea is er genoeg te ontdekken. Het El Greco Museum, Toledo Museum of Art en het Alcázar zijn een kleine greep uit het assortiment.

Top 10

1

Kathedraal van Toledo
De in gotische stijl opgetrokken kathedraal van Toledo is bijzonder fraai. De hoofdingang van ‘Catedral de Santa Maria de Toledo’ bevindt zich aan de Plaza Ayuntamiento, waar ook het stadhuis en het aartsbisschop paleis gevestigd zijn. De bouw van de kathedraal van Toledo begon in de eerste heeft van de dertiende eeuw om vervolgens compleet te worden verklaard aan het begin van de zestiende eeuw. Hierdoor zijn er meerdere bouwstijlen in dit omvangrijke religieuze complex te ontdekken. De voorgevel telt drie toegangen, namelijk ‘Puerta del Perdón’, ‘Puerta del Rey’ en ‘Puerta del Infierno’. De binnenkant van de kathedraal van Toledo is al even indrukwekkend als de buitenzijde. De hoeveelheid kunstwerken, decoraties en gewelven zijn buitengewoon. Zo bevinden zich hier ook beelden van de Nederlandse beeldhouwer Diego Copín de Holanda. Het altaarstuk is een bijzonder kunstwerk van meerdere bekende kunstenaar, waaronder Juan de Bourgogne, Felipe Vigarny, Diego Copín de Holanda en Sebastián de Almonacid. In de kathedraal van Toledo zijn ook nog een aantal musea te bezoeken, waaronder een tapijtmuseum, de San Blas Kapel en het Infantes Colegio Museum.
www.catedralprimada.es

2

Sinagoga de Santa María Blanca
Terecht mag de Sinagoga de Santa María Blanca zich één van de mooiste monumenten binnen het joodse kwartier van Toledo noemen. Dit historische pand laat heel duidelijk de geschiedenis van het land en de stad Toledo zien. Met name de combinatie tussen de joodse, islamitische en christelijke cultuur is prachtig weergegeven. Men vermoed dat het gebouw uit de twaalfde eeuw stamt. Een eeuw later zou het door brand verwoest zijn en werd het herbouwd. Tijdens de renaissance vond er een duidelijke hervorming plaats. Pas in 1930 werd de synagoge tot nationaal monument verklaard. Hiermee blijven de architectonische kenmerken die bij dit bijzondere bouwwerk horen in tact. Liefhebbers kunnen er verschillende decoratieve kunsten bewonderen die afkomstig zijn uit verschillende culturen. Het allermooist is echter de ruimte met de vele pilaren.
www.bijzondereplaatsen.nl/spanje/toledo/sinagoga-de-santa-maria-blanca.htm

3

Alcázar
Het statige fort Alcázar is een overblijfsel uit voorgaande eeuwen. Al in de derde eeuw werd er in de geschiedenis gesproken van een Romeins fort op deze locatie. Dat fort, wat natuurlijk bijzonder gunstig gelegen was, werd omgebouwd tot paleis en in de achtste eeuw werd het veroverd door de Arabieren die er een Arabische vesting van maakten. Zij noemden het ‘Al Qasar’. Na de verovering van Toledo werd er door de Spaanse heersers een militair bolwerk gecreëerd en pas in de zestiende eeuw kreeg het Alcázar de bestemming als koninklijke residentie. De grootste aanpassing heeft in de negentiende eeuw plaatsgevonden. Het Alcázar werd getroffen door een brand en grote delen gingen in vlammen op. Tegenwoordig is het Alcázar van Toledo een culturele instelling. Zo kun je er het Nationale Leger Museum bezoeken, de Romero Ortiz Hall en ook ruimtes met wapens, uniformen, documenten en graven van personen die het Alcázar hebben verdedigd met hun leven tijdens de belegering in1936 die bekend staat als de burgeroorlog.
www.museo.ejercito.es

4

Museo del Greco
De geschiedenis van het Greco Museum is nauw verbonden Don Benigno de la Vega-Inclán y Flaquer, de motor achter de toeristenindustrie in Toledo en naar zo blijkt een alleskunner. Daarnaast was deze invloedrijke persoonlijkheid ook nog eens fan van de kunstenaar El Greco. De van oorsprong Griekse kunstenaar El Greco was vooral een schilder van religieuze afbeeldingen. Zijn schilderstijl wordt nu ook wel maniërisme genoemd. Eén van zijn bekendste werken is de ‘Doop van Christus’. In het museum Del Greco staat met name de invloed van zijn werk en el Greco als persoonlijkheid centraal. Behalve schilderijen heeft het museum ook keramiek, meubilair, fotografie, beeldhouwkunst en metalen op het programma staan.
www.mecd.gob.es/mgreco/inicio.html

5

Monasterio de San Juan de los Reyes
Het prachtige monumentale klooster ‘San Juan de los Reyes’ is een erfenis uit de vijftiende eeuw. In die periode kregen katholieke monarchen toestemming tot het bouwen van een klooster om daarmee de overwinning bij de Slag van Toro in 1476 te vieren. De strijd werd gestreden tussen de katholieke koningen en Alfonso V van Portugal en Prins John die het niet eens waren met de kroning van Isabel de Farnesio. Met de Slag van Toro werd de troon vastgelegd voor koningin Isabel. Het ontwerp van het klooster lag omstreeks 1477 in handen van Juan Guas. Helaas werd een deel verwoest tijdens een brand als gevolg van de Franse invasie omstreeks 1808. Architect en beeldhouwer Arturo Mélida kreeg aan het eind van de negentiende eeuw de opdracht om het originele gotische ontwerp terug te brengen. Hij werd hierin bijgestaan door de beeldhouwer Cecilio Béjar.
www.sanjuandelosreyes.org

6

Mirador del Valle
Net even buiten het centrum van de stad Toledo is een buitengewoon mooi uitkijkpunt te bezoeken. Mirador del Valle biedt je de gelegenheid om de gehele stad rustig in je op te kunnen nemen. Als duidelijk herkenningspunt steekt het Alcázar hoog boven alles uit. Maar ook de contouren van ander bouwwerken zijn duidelijk vanaf hier te onderscheiden. Mirador del Valle is gelegen aan de Carretera Circunvalación.

7

Museo Sefardí
Het voormalige klooster ‘Convento de Caballeros de Calatrava’ is sinds 1971 ingericht als Museo Sefardí. Dit museum leert je de geschiedenis en cultuur van het joodse volk zoals dat zich door de eeuwen heen heeft vorm gegeven. Voordat het een klooster werd, was het gebouw namelijk in gebruik als synagoge die omstreeks de veertiende eeuw werd gebouwd. Destijds stond het bekend als Synagoge del Tránsito of Synagoge de Samuel ha-Leví. Veel van de voorwerpen belichten een onderwerp uit de geschiedenis of joodse cultuur. Denk hierbij aan grafstenen, sieraden, huishoudelijke voorwerpen, documenten, architectuur en decoraties.

8

Iglesia de Santo Tomé
Oorspronkelijk werd de kerk ‘Iglesia de Santo Tomé’ gebouwd als moskee met minaret. Als je goed kijkt dat zijn er nog altijd duidelijke mudejar kenmerken zichtbaar. Na de verdrijving van de Moren werd de moskee zonder al te grote ingrijpen veranderd naar een christelijke kerk. Zo kwam hier onder andere het werk van El Greco te hangen, met de titel ‘de begrafenis van de Graaf van Orgaz’. De mix van de gotische en Moorse bouwstijl maken deze kerk bijzonder interessant.

9

Museo de Santa Cruz
In een voormalig kinderziekenhuis is tegenwoordig het ‘Santa Cruz Museum’ gevestigd. Dit museum biedt je de kans om kennis te maken met de geschiedenis van Toledo. Middels allerlei historische en religieuze voorwerpen maak je een reis door de tijd. Ook de rol van het keizer en andere invloedrijke personen komen hier aan bod. Zo zijn er verschillende zalen gewijd aan heersers als Karel V, Filip III, Filip IV en Carlos II. En je kunt er meerder werken zien van Vlaamse schilders, beeldhouwers, horlogemakers en keramiek. De binnenplaats van Museo de Santa Cruz herbergt een verzameling van architectonische stijlen.
www.bijzondereplaatsen.nl/spanje/toledo/museo-de-santa-cruz.htm

10

Puerta de Bisagra
Al in de tiende eeuw werd de toegangspoort ‘Puerta de Bisagra’ gebouwd om mensen gecontroleerd toegang te bieden tot het centrum van Toledo. Inmiddels bevindt de poort zich in het historische deel van de stad en draagt het de naam ‘Puerta Antigua de Bisagra’. Er is namelijk ook een poort met de naam ‘Puerta Nueva de Bisagra’. Deze bevindt zich aan de buitenzijde en is verankerd door twee ronde torens. De twee toegangspoorten worden middels een een kleine binnenplaats van elkaar gescheiden. Andere stadspoorten van Toledo zijn ‘Puerta del Sol, Puerta Alcantara en Puerta Cambrón’.


https://www.top10bezienswaardigheden.nl/tanzania/zanzibar.htm

Zanzibar is een groot eiland voor de kust van Tanzania. Het eiland is de laatste jaren een steeds populairder wordende winterzonbestemming aan het worden. Dit is niet zo gek als je bedenkt dat je er het hele jaar verzekerd van goed weer. Temperaturen onder de dertig graden Celsius zijn er zeldzaam. Combineer dit met de vriendelijk een behulpzame bevolking van het land, de prachtige witte stranden en de uitstekende snorkel en duikspots en je hebt de perfecte vakantiebestemming. Wil je meer dan alleen een zon-, zee- en strandvakantie dan is er op Zanzibar meer dan genoeg te zien en te doen. Met name de hoofdstad Stone Town, Prison Island en Jozani national park zijn echte aanraders. De meeste toeristen kiezen echter voor een relaxte vakantie met één of twee uitstapjes op één van de resorts die er op het eiland te vinden zijn. Er zijn overal op het eiland prachtige zandstranden te vinden. Je moet er echter wel rekening mee houden dat er een groot verschil is tussen eb en vloed waardoor je bij eb soms enkele honderden meters moet lopen om bij de oceaan te komen. Tijdens deze wandelingen heb je echter wel kans om prachtige zeesterren en andere felgekleurde dieren tegen te komen.

Top 10

1

Stone Town
De grootste en belangrijkste stad is Zanzibar-stad. Deze stad valt grofweg in twee stukken te delen: New Town en Stone Town. Als toerist zal je hoogstwaarschijnlijk alleen in Stone Town komen. Dit historische deel van de stad is in zijn geheel opgenomen op de Werelderfgoedlijst van de Unesco. Stone Town dankt zijn naam aan het feit dat alle huizen er gebouwd zijn van koraalsteen. In Stone Town vind je allerlei leuke winkeltjes, terrassen, hotels en markten. Het is dan ook een must see tijdens je vakantie op Zanzibar.
www.steden.net/tanzania/stone-town

2

Jozani National Park
Het Jozani National Park is het enige nationale park van Zanzibar en tevens één van de weinige plaatsen op het eiland waar je nog echte jungle vindt. Dit overigens niet in het deel wat opengesteld is voor toeristen. Wat je er wel ziet zijn Zanzibarfranjeapen. Deze inheemse diersoorten komen alleen in dit bos voor. Ze zijn vrij gemakkelijk te herkennen aan hun zwart, wit en bruine vacht. De aapjes zijn zo gewend aan mensen dat ze zich gewillig laten fotograferen. In de bossen leven verder nog enkele kleine herten, katachtige en aapjes. Deze laten zich jammer genoeg maar zelden zien.

3

Prison Island
Prison Island is een prachtig klein eilandje voor de kust van Zanzibar. Het eiland dank zijn naam aan de Portugese gevangenis die op het eiland te vinden is. Deze gevangenis is echter nooit echt in gebruik genomen omdat de Portugezen er tijdens de bouw achter kwamen hoe mooi het eiland was en het zonde was om er gevangen op te zetten. Wel lieten er een prachtig huis bouwen voor de toenmalige gouverneur. De belangrijkste bezienswaardigheid van Prison Island is echter de schildpaddenopvang. Deze schildpadden komen oorspronkelijk vanuit de Seychellen maar wonen al vele jaren op dit eiland.

4

Mercury House
The Mercury House in Stone Town is het huis waar de zanger van Queen, Freddy Mercury geboren is en de eerste jaren van zijn leven heeft doorgebracht. Het huis is te vinden aan de Kenyatta road. Veel is er echter niet te zien. Waar je iets van een museum zou verwachten blijkt gewoon een flat te zijn. Alleen twee displays en een gouden bordje boven de deur markeren het geboortehuis van de voormalig frontman van Queen.

5

The Old Fort
The Old Fort is te vinden midden in het historische centrum van de stad Stone Town. Het fort is gebouwd aan het einde van de zeventiende eeuw om de stad te beschermen tegen aanvallen van de Portugezen. Jammer genoeg voor de toenmalige Omaanse overheerser bleek dit niet genoeg te zijn en wisten de Portugezen het eiland toch te veroveren. Vandaag de dag is het fort in gebruik als restaurant winkelruimte en worden er op de binnenplaats met regelmaat concerten en evenementen gehouden.

6

Het Paleis van de Sultan
Het paleis van de Sultan is één van de bekendste bezienswaardigheden in de hoofdstad Stone Town. Het paleis is gebouwd aan het einde van de negentiende eeuw nadat het vorige paleis tijdens de revolutie werd beschadigd. In het huidige paleis is tegenwoordig een museum gevestigd. De collectie van het museum is niet heel erg indrukwekkend maar de gids kan er leuk over vertellen en de uitzichten vanaf de balkons zijn schitterend. Leuk om te zien is dat er op de begane grond schilderijen van de Oostenrijkse vorsten Elisabeth van Beieren, beter bekend als Sissi en haar man Keizer Frans Jozef de Eerste.

7

Duiken en snorkelen
Zanzibar staat bekend als één van de mooiste duik en snorkelplaatsen ter wereld. Voor de kust van het eiland liggen op meerdere plaatsen nog prachtige onaangetaste koralen in prachtige kleuren. Tussen de koralen kom je allerlei prachtige grote en kleine visjes tegen. Je doet er goed aan om een klein onderwater cameraatje mee te nemen zodat je al deze schitterende kleuren vast kunt leggen. Als je geluk hebt kun je er zelfs oog in oog staan met een zeeschildpad.

8

Kruidentuinen
Niet het toerisme maar de handel in kruiden is de belangrijkste vorm van inkomsten voor het merendeel van de Inwoners van Zanzibar. In de zogenaamde Spice Gardens kan je als toerist alles te weten komen over de verschillende kruiden en vruchten die er op Zanzibar verbouwd worden. Tijdens je rondleiding door de kruidentuin, mag je alle kruiden proeven, ruiken en voelen. De rondleiding wordt afgesloten met een fruitproeverij. Alle soorten fruit die er verbouwd krijg je proeven.

9

Coral Cave
De Coral Cave van Zanzibar is volgens sommige onderzoekers de plaats waar de eerste bewoners van het eiland in de buurt moeten hebben gewoond. Het water in de grot deed dienst als drinkwater en de grot zorgde tevens voor de nodige beschutting tegen gevaren van buitenaf. Tegenwoordig is de grot een toeristische bezienswaardigheid. De grot is te vinden twintig kilometer ten noorden van de hoofdstad Stone Town.

10

De markt van Stone Town
De markt van Stone Town is een leuke bezienswaardigheid in de hoofdstad van Zanzibar. Op deze kleurrijke markt doen de inwoners van de stad hun boodschappen. De ene toerist durft na het bezoeken van deze markt niets meer te eten op het eiland terwijl de andere op de markt van alles loopt te proeven en te kopen. Met name de overdekte vlees- en vismarkt is voor de meeste toeristen iets te veel van het goede. De lucht die hier hangt zal nog lang in je herinnering blijven. De andere delen van de markt zijn een stuk toegankelijker en erg leuk om over heen te lopen.


https://www.top10bezienswaardigheden.nl/frankrijk/avignon.htm

De historische stad Avignon ligt in het zuiden van Frankrijk aan de rivier de Rhône. Bekende plaatsen in de omgeving zijn Arles, Nîmes, Orange en Montelimar. Avignon is gelegen in de provincie Province-Alpes-Côte d’Azur. Veel bezoekers van de stad Avignon komen er omdat het centrum geregistreerd staat in de werelderfgoedlijst van Unesco. De Babylonische ballingschap der pausen die er in 1309 van start ging, zette de stad Avignon duidelijk op de kaart. Paus Clemens V verplaatste de pauselijke residentie van Rome naar Avignon en verkreeg hiermee de heerschappij over de stad. Avignon verkreeg hiermee de naam ‘cité des Papes’, stad van de pausen. Het Pausenpaleis wat enkele jaren daarna werd gebouwd, domineert nog altijd de stad. De hoge ligging en het indrukwekkende bouwwerk zijn hier geheel verantwoordelijk voor. Avignon is ook een stad waarin culturele evenementen veel ruimte krijgen. Het jaarlijkse Festival d’Avignon trekt al jaren vele bezoekers uit binnen- en buitenland. Dit levendige festival staat geheel in het teken van theater en podiumkunsten. Sinds de oprichting in 1947 wordt het zelfs gezien als oudste en meest beroemde festival van Frankrijk.

Top 10

1

Pont du Gard
In de directe omgeving van het plaatsje Vers-Pont-du-Gard en Remoulins bevindt zich een oud Romeins aquaduct. Het wordt gezien als één van de mooiste Romeinse gebouwen uit de regio. In de constructie van de Pont du Gard zijn duidelijk drie etages zichtbaar, die elk uit een andere periode komen. Het onderste deel vindt zijn oorsprong hoogstwaarschijnlijk in de eerste eeuw. Met de bouw van dit aquaduct kon men water vervoeren van Uzès naar de stad Nîmes om er badhuizen, fonteinen en bronnen te vullen. De stenen die voor de inmiddels antieke aquaduct werden gebruikt, waren afkomstig uit ‘la carrière de L’Estel’, een steengroeve die op zo’n zeshonderd meter afstand ligt. Tijdens de middeleeuwen kwam er een etage op dit aquaduct en begon men het bouwwerk te gebruiken als brug. Met de overspanning over de Gardon ou Gard rivier was het mogelijk om het als passage te gebruiken. Het derde en laatste deel van de Pont du Gard werd ergens in de zeventiende eeuw vervaardigd. Sinds 1985 is de ruim 49 meter hoge Pont du Gard opgenomen in de werelderfgoederenlijst van Unesco. Aan elke zijde van de Pont du Gard is een bezoekerscentrum gelegen waar je meer informatie kunt verzamelen.
http://pontdugard.com/nl

2

Palais des Papes
Het in gotische stijl opgetrokken Palais des Papes, werd gebouwd in de middeleeuwen. Omstreeks het jaar 1335 kwam er een opdracht van de pausen Benedictus XII en later Clemens VI tot het bouwen van een veilig oord. De eerstgenoemde paus, Benedictus XII, was een Franse monnik die in 1334 tot paus benoemd werd. Na diens overlijden in 1342 werd paus Clemens VI uitgekozen om diens functie over te nemen en hiermee ook de bouwopdracht tot het realiseren van een paleis voor de pausen ‘Palais des Papes’. In deze zogenoemde ‘Babylonische ballingschap der pausen’ zetelden de pausen namelijk niet in het voor hen vijandige Rome, maar in de Franse plaats Avignon. Dit gebeurde na het dringende advies van koning Palais des Papes werd hiermee hun toevluchtsoord. Pas in 1377 was de rust wedergekeerd in Rome en werd er door paus Gregorius XI besloten om terug te keren. Palais des Papes heeft door de eeuwen heen meerdere functies gekend. Zo is het tijdens het bewind van Napoleon Bonaparte zelfs in gebruik geweest als kazerne en gevangenis. Tegenwoordig is Palais de Papes geregistreerd als ‘World Heritage Site’ van Unesco. Het is inmiddels in gebruik als museum, waarin je meerdere gotische kathedralen, privé appartementen van pausen, theaters en heel veel religieuze kunst kunt bewonderen. Regelmatig worden er allerlei culturele activiteiten en thematische tentoonstellingen georganiseerd.
www.palais-des-papes.com/en

3

Pont Saint-Bénézet
De oorspronkelijk bijna negenhonderd meter tellende brug Pont Saint-Bénézet, is voor veel mensen beter herkenbaar als Pont d’Avignon. De boogbrug Pont Saint-Bénézet werd al in het jaar 1177 gebouwd onder leiding van de inmiddels patroonheilige onder bruggenbouwers, Bénézet van Avignon. Naar eigen zegge ontving hij een visioen van God. De herder Bénézet maakte met het bouwen van de brug een verbinding tussen steden als Lyon en de Middellandse Zee, opdat er geen pelgrims meer zouden verdrinken. Hiermee overspande hij de rivier de Rhône. Van de twee-en-twintig bogen zijn er inmiddels nog maar enkele zichtbaar. Meerdere restauraties werden vaak teniet gedaan door overstromingen. Er rest nu alleen nog een ruïne die een herinnering is voor het liedje ‘Sur le Pont d’Avginon’. De omgeving van Pont Saint-Bénézet en het eilandje Île de la Barthelasse zijn uitermate fotogeniek te noemen.
www.avignon-pont.com/en/content/discover

4

Musée du Petit Palais
Omstreeks 1976 werden de deuren van geopend van Musée du Petit Paleis in Avignon. Het museum alsmede de galerie tonen veel religieuze kunstwerken. Een groot deel van de kunstwerken is afkomstig van de Italiaanse verzamelaar Giampietro Campana. Zijn passie ging vooral uit naar Griekse en Romeinse schilderkunst en sculpturen. De kunst van Musée du Petit Palais komt vooral bijzonder goed tot uiting door de ambiance in het veertiende eeuwse paleis. Je treft hier ondermeer werken van Ambrogio Lorenzetti, Girolamo Marchesi, Giovanni di Palo, Sandro Botticelli en Vittore Carpaccio. In de directe omgeving van Musée du Petit Palais, bevindt zich een ander bekend paleis, namelijk Palais des Papes.
www.petit-palais.org

5

Kathedraal van Avignon
Binnen de oude muren van het historische centrum staat de kathedraal van Avignon op een dominante positie. De kathedraal ‘Cathédrale Notre-Dame des Doms d’Avignon’ werd in de tweede helft van de twaalfde eeuw gebouwd. De toren werd er echter pas twee eeuwen later op geplaatst. Bovenop de toren staat een zes meter hoog beeld van de heilige Maagd Maria, die er in 1859 werd geplaatst. Met haar ene hand beschermt zij de stad en met de andere zegent zij deze. Tijdens de Franse revolutie heeft ook de kathedraal van Avignon veel schade geleden. Het huidige uiterlijk is dan ook grotendeels verkregen tijdens een reconstructie die plaatsvond in de negentiende eeuw. In de kathedraal van Avignon kun je prachtige kunstwerken ontdekken die verschillende tijdperken beslaan. En ook het grafmonument van paus John XXII is een bezienswaardigheid.

6

Musée Calvet
Aan de rue Joseph-Vernet bevindt zich een museum die vernoemd is naar Claude François Calvet. Deze geleerde geneeskundige had tevens een grote passie voor het verzamelen van kunstwerken, archeologische voorwerpen, boeken en antiek. Na diens overlijden in 1810, liet hij zijn zeer waardevolle verzameling na aan de stad Avignon. In het huidige Musée Calvet komen hiermee kunst, wetenschap, archeologie en etnografie op bijzondere wijze samen. In de permanente collectie kom je werken tegen van tussen de zestiende en twintigste eeuw. Onder de primitieve en prehistorische kunst tref je onder andere keramische voorwerpen, kalebassen, kunst gemaakt van ivoor en kalkstenen gedenkstenen.
www.musee-calvet.org

7

Musée Requien
Liefhebbers van natuurwetenschap en plantkunde, moeten beslist een bezoek brengen aan Muséé Requien. Dit museum, wat vernoemd is naar de Franse natuuronderzoeker Requien, is gevuld met een waardevolle collectie boeken, een zeer uitgebreid herbarium, een behoorlijke zoölogische en geologische verzameling en andere opmerkelijke schatten uit de natuur. Naast het bezoeken van deze uitmuntende verzameling, biedt het museum ook nog diverse educatieve en wetenschappelijke activiteiten aan. Denk hierbij aan workshops waarin je zelf aan de slag gaat als onderzoeker en voor de kleintjes een interactieve schattenjacht in het museum op wolven.
www.museum-requien.org

8

Les Halles van Avignon
Halles d’Avignon zijn al voor meer dan een eeuw een begrip in deze regio van Frankrijk. Al in de tweede helft van de achttiende eeuw ontstonden er concrete plannen voor Les Halles van Avignon. De huidige Les Halles van Avignon aan la Place Pie, werden in de tweede helft van de twintigste eeuw gebouwd. Hoewel het project gepland stond in 1965 werd er uiteindelijk acht jaar later pas gestart. De opening vond plaats in april 1974. De natuurlijke groene muur aan de voorzijde van Les Halles du Avignon is een ontwerp van Patrick Blanc. Deze plantkundige uit Frankrijk, staat bekend om het integreren van levende planten in de architectuur. Eén van zijn laatste werken is de verticale tuin ‘One Central Park’ in New York. Les Halles van Avignon worden veelvuldig bezocht door zowel de locale bevolking als de toeristen die de stad Avignon bezoeken. Er worden allerlei workshops gegeven door uiteenlopende chef-koks, markt kooplui proberen hun goederen aan de man te brengen en je kunt er natuurlijk verschrikkelijk lekkere producten, gerechten en authentieke of juist vernieuwende recepten uit proberen. Les Halles hebben meerderen in- en uitgangen. Zo kun je de hallen bereiken via Rue de l’Olivier, Place Pie en rue Petite Meuse. Op maandag zijn de deuren gesloten.
www.avignon-leshalles.com

9

Musée Angladon
Aan de Rue Laboureur kun je een bezoek brengen aan een achttiende eeuws herenhuis wat werd ontworpen door de architect Jean Peru. In dit pand is namelijk Musée Angladon gevestigd, wat in 1996 werd opgericht door Jean Angladon-Dubrujeaud. Deze erfgenaam van de bekende Parijse couturier Jacques Doucet heeft in een erfenis een behoorlijk kostbare kunstcollectie mogen ontvangen. Hieronder bevonden zich stukken als Demoiselles d’Avignon van Picasso en meesterlijke werken van onder andere Vincent van Gogh, Vuillard en Modigliani. Sommige zijn verkocht, maar veel van de opmerkelijke kunst is ook gebleven. Musée Angladon en de Collectie Jacques Doucet zijn daarom zeker een bezoekje waard.
http://angladon.com

10

Fort Saint-André
Vanuit verschillende richtingen in de stad heb je uitzicht op het statige Fort Saint-André. Het middeleeuwse fort werd omstreeks 1360 gebouwd in opdracht van koning Jean II le Bon ‘Jan de Goede’. Hiermee werd een duidelijk signaal afgegeven waarin de koninklijke macht werd bevestigd ten opzichte van de pausen. Kenners zullen er voldoende militaire architectuur in herkennen. Binnen de muren van Fort Saint-André Villeneuve-lez-Avignon bevindt zich ook de benedictijnenabdij, de tuinen, het voormalige dorpje Saint-André, wachttorens, de twin towers en een kapel. De bouw van het fort verliep hierdoor in meerdere fases. Tot de Franse Revolutie is het fort grotendeels bezet geweest door officieren en soldaten als thuisbasis. Vanaf Fort Saint-André heb je ook nog eens een waanzinnig uitzicht op de bekende berg Mont Ventoux, het Palais des Papes en natuurlijk de Rhône.
www.fort-saint-andre.fr/en


https://www.top10bezienswaardigheden.nl/senegal/

Senegal is een steeds populairder wordende winterzonbestemming onder Nederlandse toeristen. Dit heeft alles te maken met de aangename temperatuur en de bijzondere cultuur van het land. Het grote voordeel dat Senegal heeft ten opzichte van veel andere winterzonbestemmingen is dat het slecht op zes uur vliegen van Nederland ligt. De meeste bezienswaardigheden in Senegal hebben een natuurlijke oorsprong, Denk hierbij aan Nationaal park Djoudj, Lago Rosa of het Nationaal Park Niokolo Koba. Al deze natuurlijke bezienswaardigheden zorgen ervoor dat Senegal een duidelijk eigen karakter heeft en kan hierdoor niet vergelijken worden met andere Afrikaanse landen. Het merendeel van de toeristen die een bezoek brengen aan Senegal verblijven aan de Petite Côte. In dit deel van het land zijn de mooiste stranden te vinden. Wil je meer over de cultuur en geschiedenis van Senegal te weten komen breng dan een bezoek aan het eiland Gorée, de stad Saint-Louis of de heilige stad Touba.

Top 10

1

Dakar
Dakar is de grootste en belangrijkste stad van Senegal. In 1902 werd de stad de hoofdstad van Frans-West-Afrika en later van Senegal. De stad dank zijn naamsbekendheid voornamelijk een het feit dat de Dakar tot 2008 het eindstation was van de Parijs-Dakar. Sinds 2009 staat de race nog steeds bekend als de Dakar-rally, maar wordt verreden in Zuid-Amerika. Dakar is op veel opzichten niet te vergelijken met de meeste steden en plaatsen in Senegal. Zo is er in de stad een duidelijk stratenpatroon te ontdekken en zijn het merendeel van de huizen er van hogere kwaliteit. Veel van de mensen die in Dakar werkzaam zijn wonen in het grootstedelijk gebied van Dakar. Dit zorgt ervoor dat de stad altijd gebukt gaat onder grote verkeersopstoppingen. Belangrijkste bezienswaardigheden in Dakar zijn het presidentieel paleis, de verschillende ambassades, de Cathedrale de Souvenirs en het eiland Gorée.

2

Petite Côte
De Petite Côte van Senegal is de belangrijkste toeristische trekpleister van het land. Deze kuststrook strekt uit tussen de Cape Verte bij Dakar en de Saloum Delta. In dit deel van Senegal vind je de populaire toeristische badplaatsen Saly, Somone en M’Bour. Zo goed als overal in deze kustregio zijn er prachtige hotels en resorts te vinden. De belangrijkste rede dat al deze hotels er liggen is het feit dat de mooiste stranden van Senegal in dit deel te vinden zijn. Het is tevens de plaats waar de rijkere bevolking met name uit Dakar hun tweede huis of vakantiehuis hebben. Belangrijkste bezienswaardigheden in dit deel van Senegal zijn het Lago Rosa, de Saloum delta en het eiland Fadiouth.

3

Saint-Louis
Saint-Louis behoort niet tot de grootste steden van Senegal, maar wordt wel gezien als een van de belangrijkste. De stad Saint-Louis is totdat Dakar deze taak overnam altijd de hoofdstad geweest van het land. In de stad zijn nog steeds behoorlijk wat tekenen te vinden van de koloniale periode. Mede hierom is de stad op de Werelderfgoedlijst van de Unesco geplaatst. In de tijd van de Franse overheersing was Saint-Louis een belangrijke handelsplaats in goud, ivoor en slaven.
De stad ligt in het noordoosten van Senegal op de plaats waar de rivier de Senegal in de Atlantische oceaan stroomt. Deze rivierendelta bestaat uit verschillende mangroves en natuurparken. In deze parken leven honderden vogelsoorten en schildpadden.

4

Nationaal park Djoudj
Het Nationaal park Djoudj ligt in het noordwesten van Senegal in de omgeving van de stad Saint-Louis. Het park wordt gevormd door de rivier de Senegal die tevens de grens vormt met buurland Mauritanië. Het park is vanwege zijn bijzondere biodiversiteit en het feit dat het een belangrijke rustplaats is voor trekvogels opgenomen op de Werelderfgoedlijst van de Unesco. In het park zijn meerdere grote kolonies flamingo’s te vinden en woont de grootste kolonie pelikanen ter wereld. In totaal zijn er in het park meer dan vierhonderd verschillende vogelsoorten geteld. Het park is dan ook geliefd bij ornithologen. Het park is op het regenseizoen na het hele jaar geopend voor het publiek. Naast de vele vogels leven er in het park ook jakhalzen, krokodillen, slangen, hyena’s en apen.

5

Lago Rosa
Lago Rosa oftewel het Roze Meer van Senegal is een bijzonder meer in de omgeving van de hoofdstad Dakar. Het meer dat op de meeste foto’s een behoorlijk stuk meer roze lijkt dan het in het echt is, is een bekende toeristische bezienswaardigheid en een belangrijke bron van inkomsten. De Senegalezen gaan met bootjes het meer op en scheppen met grote manden het zout uit het meer op een boot en laten dit op de kant drogen. Als het eenmaal droog is wordt het verkocht. De toeristen komen naar het meer toe om erin te drijven. Vanwege de grote hoeveelheid zout heeft het roze meer dezelfde eigenschappen als de Dode Zee in Jordanië en Israël. De roze kleur dank het meer aan een bepaald soort alg en het zout. Het meer is jarenlang de aankomstplaats geweest voor de Parijs-Dakar rally.
www.bijzondereplaatsen.nl/senegal/lago-rosa.htm

6

Fadiouth
Fadiouth bestaat in totaal uit drie schelpeneilanden. Eén eiland waarop de mensen wonen en leven, één die gebruikt wordt al begraafplaats en de laatste werd vroeger gebruikt als opslag voor levensmiddelen. Dit werd op een ander eiland bewaard zodat het tijdens een brand niet verloren zou gaan. De eilanden van Fadiouth zijn met het Senegalese vasteland verbonden met een brug. Bijzonder aan deze eilanden is dat ze in geheel ontstaan zijn door schelpen die afval waren van de schelpdierenvangst. Nog steeds is de schelpdierenvangst een van de belangrijkste vormen van inkomsten voor het eiland. Het eiland dat gebruikt wordt als begraafplaats is de belangrijkste bezienswaardigheid. Niet op de laatste plaats vanwege het feit dat moslims en christenen er naast elkaar begraven liggen.
www.bijzondereplaatsen.nl/senegal/fadiouth.htm

7

Touba
De stad Touba is een heilige stad in het westelijke deel van centraal Senegal. De stad is ontstaan na de bouw van de Grote Moskee van Touba. Deze moskee is gebouwd ter ere van Amadou Bamba grondlegger van het Moeridisme. Het Moeridisme is een aftakking van de islamitische soefiorde. Op de plaats waar vandaag de dag Touba te vinden is was 100 jaar geleden niets dan wat hutten. Vandaag de dag is Touba met bijna een half miljoen inwoners de derde stad van het land. De Grote Moskee van Touba heeft opvallende groen en blauwe koepels en vijf minaretten.

8

Nationaal Park Niokolo Koba
Het Nationaal Park Niokolo Koba behoort tot de grootste en mooiste natuurparken van Senegal. Het landschap van het park wordt bepaald door de Gambiarivier en zijn twee bijrivieren. Dit zorgt ervoor dat het landschap van het Nationaal Park Niokolo Koba behoorlijk afwisselend en veelzijdig is. Het park staat niet voor niets op de Werelderfgoedlijst van de Unesco. In het park leven niet minder dan 350 verschillende vogelsoorten en meer dan 80 verschillende zoogdieren. Het is tevens de enige plaats in Senegal waar nog olifanten in het wild te vinden zijn. Vanwege stropers in de jaren negentig is de populatie decimeert en bestaat nu nog uit enkele tientallen olifanten. Het Nationaal Park Niokolo Koba kan bezocht worden, maar is tijdens het regenseizoen gesloten.

9

Gorée
Het eiland Gorée ligt ongeveer vier kilometer voor de kust van de hoofdstad Dakar. Het eiland dat vroeger een belangrijke rol heeft gespeeld in de trans-Atlantische slavenhandel is vandaag de dag een populaire toeristische trekpleister. Ondanks het hevige verleden van het eiland is Gorée vandaag de dag een fijne plaats o aan te doen. Er hangt een heel ander sfeertje dan in de meeste andere Senegalese plaatsen. Dit komt mede door de vrolijk gekleurde huizen op het eiland. De belangrijkste bezienswaardigheden op het eiland zijn het Maison des Esclaves, het fort D’Estrees, de kanonnen die gebruikt zijn tijdens de film “The Guns of Navaronne” en het Slavery Freedom Monument. Vanwege zijn belangrijke historische betekenis is het Gorée terug te vinden op de Werelderfgoedlijst van de Unesco.
www.bijzondereplaatsen.nl/senegal/goree.htm

10

Saloum Delta National Park
De Saloum Delta is een rivierendelta in het zuidwestelijke deel van Senegal. De delta vormt voor een deel de grens met Gambia. In de Saloum delta zijn verschillende schelpeneilanden te vinden die in de loop der eeuwen zijn gevormd door de mens. Al ver voor onze jaartelling vestigden de eerste mensen zich in dit gebied. Ze leefden van de visvangst en het verzamelen van schelp- en schaaldieren. Op deze eilanden zijn al vele archeologische vondsten gedaan. Het Saloum Delta National Park is terug te vinden op de Werelderfgoedlijst van de Unesco. Dit vanwege zijn belangrijke historische waarde en het feit dat de delta een belangrijke stop is voor trekvogels.
www.bijzondereplaatsen.nl/senegal/saloum-delta.htm